dimecres, 30 de gener del 2013

VENDA D'ENDÍVIES

Els nins i nines d'infantil i 2n cicle de primària, dia 26 de setembre de 2012, varen sembrar les endívies. Abans havíem anat a comprar les endívies petites a un planter. El dia que sembràrem la lluna estava en la fase de lluna nova. En varen sembrar unes 120, cada una va valer 10 cèntims més el 10% de l'IVA. Aquesta manera de sembrar es diu trasplantar, ja que el que feim és passar la planta d'un lloc a un altre. Quan les sembràrem feien uns 10 cm d'altura i tenien entre 4 i 6 fulles.
Dia 30 de novembre vàrem fer la collita. La lluna estava en fase de lluna vella o plena. Havien crescut entre 25 a 30 cm. Les fulles s'havien multiplicat x10, x100, no ho sabem exactament, en tenien moltes. El pes de quan les sembraren no ho sabem. El pes de quant les collirem tampoc. La propera vegada, com a bons observadors, anotarem totes aquestes dades a una graella i sabrem matemàticament tots aquests aspectes. Els alumnes de 3r feren de venedors. Les petites les venien a 80 cèntims i les grosses a 1 euro. També els mancava experiència en aquest tipus de feina i no anotaren bé totes les dades. La propera vegada ens espavilarem i anotarem les endívies que duim a la botigueta per vendre, tant les grosses com les petites. Els venedors tindran un billet per cada endívia, amb el preu i anotaran el curs del qual pertany l'alumne que la compra. Quan l'hagin venuda entregaran el billet al secretaris que anoten la venda. D'aquesta manera podrem fer una estadística correcta i sabrem exactament la participació i el número d'hortalisses venudes i els doblers ingressats. El que si sabem és el número de doblers ingressats per la venda d'endívies que va ser de 101,20 cèntims.

-Què ens costaren les endívies quan les compràrem?
-Quants doblers hem guanyat amb la venda de les endívies?
-Quantes endívies hem venudes en total?
-Quants de dies han passat des de que les sembràrem a fins que el dia que les venguérem?
-Quantes vegades ha estat lluna plena?
-Quina ha estat la temperatura mitjana d'aquests dies?
-Quants de litres/m2 ha plogut durant el temps que han estat sembrades?
-Quina estació de l'any era?
-Quina relació veus entre el clima i les hortalisses?
-Entre l'11 i el 13 de desembre sembrarem una altra vegada endívies. Quina data creus que serà la propera collita? Per què?
-Com has pogut observar a l'hort que l'endívia és un ésser viu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada